Игумен Методиј Петров

o metodij petrov

„Камења на верата“ – 25 години од возобновувањето на Валаамскиот манастир

Еден од философите од XIX век ја нарекол архитектурата „стишена музика“. Денес, таа мисла се изразува со фразата, која многумина ја знаат: „архитектурата – е музика, стишана во камен“. Ако зборуваме за православните…

valaam

„Валаам“ – нов документарен филм

„Судбината на Валаам е судбина на Русија“, а тоа најдобро се огледува во најновиот документарен филм на Андреј Кондрашов за Валаам, кој во поширокиот православен свет е познат и како Северна Света Гора.

o-metodiy-valaam1

ИГУМЕН МЕТОДИЈ – ЧОВЕК СО ОТВОРЕНО СРЦЕ

Во Валаамскиот манастир радушно ги пречекува гостите чудесно добар, светол и жизнерадосен човек – игуменот Методиј (Петров), помошник на игуменот на Валаамскиот манастир, епископот Троицкиј Панкратиј за прием на многубројни гости и меѓународни…

metodij petrov

Наградување на игуменот Методиј (Петров) со орден на преподобен Серафим Саровски на Руската Православна Црква

Изминативе години, кои ги поминавме заедно, отец Методиј 20 години служи во свештенички чин, и јас и отец Методиј сме заедно уште од првиот ден на Валаам. Пред мои очи, многу луѓе кои…

40b86d9a9d9b27ee494acce1423d5c5d

Отец Методиј (Петров) – Македонски амбасадор во Русија

На 23 мај, 2017 г., се одржа средбата на Претседателот на Република Македонија, г-динот Ѓорге Иванов и Светејшиот Патријарх Московски и на цела Русија, Кирил.

valaam

Игумен Методиј – македонски монах во Русија

Во Централниот дом на уметноста на Кримскиот Вал, во Москва беше организирана изложбата: „Валаам – историја на Преобразувањето“, која подробно раскажува за монашкиот живот на островот Валаам, во Ладожското езеро, Северна Карелија –…