хеортологија

bogoyavlenie

Богојавленски Водокрст

До 5-ти век, имало обичај раѓањето и кршетвањето на Синот Божји да се празнуваат во еден ден – 6 јануари, и тој празник се нарекувал Теофанија – Богојавление, што зборувало за воплотувањето на…

rozhdestvo-detail

Собор на Пресвета Богородица – тивок семеен празник

Почитувањето на Пресвета Богородица, закономерно е изразено во тоа, што во годишниот богослужбен круг одделен е ден, веднаш после празникот на Рождеството Христово, кој нè собира во чест на Бојжата Мајка, а исто…

54032.b

Историја на празнувањето на Сретението Господово

Согласно со заповедта дадена од Бога на Мојсеј „Посвети ми го секое првородено, кое ја отвара секоја утроба…“ (2Мој. 13, 2), св. Богородица, „кога се навршија деновите на нејзиното очистување, според законот на…

obrezanie

Обрезание Господово

Обрезанието на деца од машки пол е древен обичај, извршуван од повеќето источни народи, во различно време. Во старозаветната епоха обрезанието било востановено како симбол на Заветот, склучен помеѓу Бог и патријархот Авраам…

nativity

Историја на празникот на Рождеството Христово

Во периодот на 1 – 2 век, во древната Црква бил воспоставен празник, посветен на Божјите јавувања, празнуван на 6 јануари. Потеклото, најверојатно му било поврзано со гностиците, а поконкретно со Василид (…