Богослужби

vest7

23 Недела по Педесетница, св. Георгиј Победоносец, во Ресен

На 23-та Недела по Педесетница, кога го празнуваме споменот од обновувањето на храмот на св. Георгиј Победоносец во Лида, митрополитот Преспаснко-Пелагониски, г. Петар отслужи Божествена Литургија храмот на св. Георгиј во Ресен.

P1080933

22 Недела по Педесетница, Литургија во Довлеџик

На 09.11.2014 г, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Божествена Литургија во храмот на светите Архангели во Довлеџик.

sv.dimitrij

Свети Димитриј Мироточив – Патрон празник на Преспанско-Пелагониската Епархија

На 08.11.2014 г, Преспанско-Пелагониската епархија го прослави споменот на својот патрон празник – светиот великомаченик Димитриј. На Литургијата чиноначалствуваше митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар,во сослужение на голем број свештенослужители.

21nedela20141

Архиерејска Божествена Литургија во св. Богородица, Битола

На 02.11.2014 г, на 21 Недела по Педесетница, Митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар, отслужи Божествена Литургија во храмот на Пресвета Богородица во Битола.

Bog osvoboditel

Заупокоена Литургија во „св. Димитриј“ Битола

На 01.11.2014 г, на Митровденската Задушница, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Заупокоена Литургија во црквата св. Димитриј, во Битола. Владиката одржа кратка беседа, за покој на починатите.

unnamed

Архиерејска Божествена Литургија на празникот на Св. 40 Битолски Преподобномаченици

На 28 и 29.10.2014 г, кога го празнуваме споменот на светите 40 Битолски преподобномаченици, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи Вечерна богослужба и Литургија во храмот посветен на Светите 40 Битолски преподобномаченици, и светите…

sv-Paraskeva

Св. Преподобна Параскева

На 27.10.2014, кога го празнуваме споменот на св. преподобна Параскева-Петка, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот „св. Благовештение“ Прилеп.

sv.zlata3

Архиерејска Божествена Литургија во храмот на „св. Злата Мегленска“ во Битола

На 26.10.2014 година, кога го празнуваме споменот на св. Злата Мегленска, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослужување на свештенството од храмот на „Пресвета Богородица“ во Битола, отслужи Божествена Литургија во новоизградениот храм на…