Свети Наум Охридски, Чудотворец – Архиерејска Вечерна во Битола

На 04.01.2018 г., во предвечерието на празникот, кога го празнуваме споменот на Светиот Наум Охридски Чудотворец, Митрополитот Преспанско-пелагниски г. Петар отслужи Вечерна богослужба во манастирот Св. Наум, во Битола. 

Тропар, глас 4

Соединувајќи се со Христа си го оставил светот,  живеејќи со дух, телото си го распнал, преблажен Науме. Си се стремел како апостолите да се подвизуваш и безбројното мизијско множество во верата си го вовел. Така и нас, со Твоите молитви, избави нè од искушенија.