Свети Константин и Елена – Архиерејска Вечерна Богослужба

На 02.06.2017 г., во предвечерието на саботата пред Духовден, посветена на поменот на сите упокоени во Господа, што во оваа година се совпадна со празнувањето на Светиот цар Константин и мајка му Елена, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Вечерна Богослужба во храмот Свети Константин и Елена во Битола. 

Тропар на Светите Константин и Елена, глас 8-ми

Господи, откако го виде на небото знакот на Твојот Крст, слично на Павла, не од луѓе беше повикан Твојот апостол меѓу царевите; престолниот град во Твои раце го предаде, па по молитвите на Богородица, секогаш чувај го во мир, единствен Човекољубче.

P1420930 P1420944 P1420956 P1420972 P1430041

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА