Рецитал или совет – Антониј Блум

Запомни дека твојата меморија секогаш ќе работи побрзо од твојот ум, и чувај се од твојата меморија! Може да се случи човек да ви постави прашање, кое некогаш го изнел од трагичен настан, а вие, наместо да се загледате во човекот, да се обидете да ја сфатите трагедијата од која се родило тоа прашање, веднаш ќе се обратите кон својата меморија и ќе му изнесете како на послужавник, низа одговори. Но, на послужавник тие не му се потребни, потребно е тие да бидат впиени од срцето. А тоа ќе биде возможно, само ако претходно го пробиле вашето срце.

Митрополит Антониј Блум

Превод: Ксенија Христова