Свети Константин и Елена – Архиерејска Литургија во Битола

На 03.06.2016 г., кога го празнуваме споменот на Светите Константин и Елена, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот Свети Константин и Елена (Влашка Црква) во Битола.

Животворниот Крст
си го посакал,
како непропадливо богатство
од земјата си го откопал, владико,
на сите кои Го воспеваат,
Христос нашиот Бог,
во веки.

Како христослужител, владико,
и цар крстоносен,
кон апостолите си се приброил,
Константине славне.

(од канонот на Светите цареви Константин и Елена)

P1290622 P1290644 P1290680 P1290683

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА