Во рамките на БитФест – Концерт на Византиско Црковно Пеење (ВИДЕО)

На 14.07.2015 год, во храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Битола, во рамките на БитФест се одржа концерт на византиско црковно пеење.

На концертот настапуваа: машкиот византиски хор „Св. Ахил Преспански“ од Ресен, машкиот византиски хор „Св. Нектариј Битолски“ и естрадниот уметник Ламбе Алабаковски, и женскиот хор „Св. Макрина“ од црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ во Битола.

На концертот присуствуваше и неговото Високо Преосвештенство, Митрополитот г. Петар.

Чест да го отвори концертот имаше машкиот хор „Св. Ахил Преспанкси“ од Ресен којшто негува исклучиво византиско-црковно пеење, а пред публиката беа испеани композии како: Херувимска песна, Свјатиј Боже, Канон на Евхаристија на 8-ми глас и Терирем, под диригентската палка на ипоѓакон Константин Сековски.

Вториот дел од концертот го пополни женскиот хор „Св.Макрина“ од Битола со диригент Мери Чекуткова. Женскиот хор негува напеви од византиска традиција, а нивните настапи исклучиво се состојат од неделни и празнични литургии при храмот на Пресвета Богородица.

Трети настапија „Св. Нектариј Битолски“ –машкиот хор од Битола, и беа изведени композициите: Тропар на Св. Нектариј, Богородичен кондак, Кресту Твоему, Терирем, Господи помилуј и Достојно ест, под диригенство на м-р Игор Гулевски.