Собор на свети Јован Крстител во Ресен

На 20.01.2015 г. кога го славиме споменот на св. Јован Крстител, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во Ресен. После Литургијата, владиката ги раздели Крстовите кои народот, според месната традиција, секоја година преку жрепка ги понесува во своите домови како благослов.

Се подвизувал еден монах во пустината, усрдно молејќи се, па дури и ноќе станувал за да се моли. Храна му носел некој обичен човек, малку мрачен, како недонаспан. Еднаш, монахот решил да помине со него цел ден и еве што забележал. Селанецот станувал рано наутро, велел: „Господи“ и заминувал в поле. Таму орал цел ден, а враќајќи се ноќе, пред да си легне, по втор пат велел: „Господи“. „И толку“, – се огорчил пустиникот. После некое време, тој решил да отиде кај својот духовник по совет – како да го научи човекот да се моли. Старецот размислил и му предложил на монахот да го исполни следното: „Земи ја оваа чаша, полна со масло и заобиколи го цело село, и пази, ни капка да не пролееш“. Младиот монах исполнил сè како што требало, и повторно дошол пред духовникот. „ Кажи ми, колку пати се сети на Бога, додека ја носеше чашата?“ – прашал тој. „Ни еднаш, – се збунил монахот. – Мислев само на тоа, да не го истурам маслото“. „Една чаша со масло толку те зафати, – продолжил старецот – што ти, ниту еднаш не се сети на Бога. А селанецот и себеси, и семејството, и тебе те храни со својот труд и грижи, и дури двапати на ден се сеќава на Бога“.

P1110647

P1110650

P1110654

P1110656

P1110659

P1110663

P1110670

P1110671

P1110672

P1110679

P1110682

P1110684

P1110686

P1110688

P1110689

P1110691

P1110698

P1110712

P1110718

P1110721

P1110722