Отслужено сеноќно Бдение во манастирот Успение на Пресвета Богородица – Јанковец

Ноќта наспроти 22.08.2015 год, кога го празнуваме споменот на светиот апостол Матиј, а исто така, сеуште се одбележува попразненството на Преображението Господово, во манастирот Успение на Пресвета Богородица Јанковец се отслужи сеноќно бдение.

Бог Сам живее во оној човек, кој има мирно срце. Главно: сметај се себеси за полош од сите, не барај ни љубов, ни чест од никого, а самата имај го тоа кон сите – и ќе го подобриш светот! А што ќе почнеш да бараш, другите да те забележат или да ги видат во тебе твоите заслуги и добродетели, тогаш збогувај се со душевниот мир.

Преподобен Анатолиј Оптински

20150822_000118 image-1d25d4893658e0ce20bd6e5355227d966a5109bf5bb7af6f835bdd7af93094cc-V image-5b00c353a66826e31c016d76d570eb1703d2344b5ecd7fa5e15126a10f28ef16-V image-61ba34f4472db954a83ab83e7fc26d2e8b5549b8c69a7325449b45dc4ac57c47-V image-2840ced467db785749cd4bcdc4b41395ab132361e13acedf1c77a0393ed0d627-V