Богородичен пост

20150822_000044

Отслужено сеноќно Бдение во манастирот Успение на Пресвета Богородица – Јанковец

Ноќта наспроти 22.08.2015 год, кога го празнуваме споменот на светиот апостол Матиј, а исто така, сеуште се одбележува попразненството на Преображението Господово, во манастирот Успение на Пресвета Богородица Јанковец се отслужи сеноќно бдение.

uspenskiy_post

За Богородичниот пост – настанување и правила

Од утре (14.08.2015) започнува Богородичниот пост. Накратко, приведуваме краток текст, кој ќе ни ја разјасни смислата и правилата на постот.