Архиерејска Божествена Литургија на празникот на Свети Климент Охридски – Битола

На 08.122015 г, кога го празнуваме патронот на нашата Помесна Црква, светиот Климент Охридски Чудотворец, митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во соборниот храм „Св. Димитриј“ во Битола. 

„Кој сака да го освои светот, има обврска да ја земе пушката на простувањето, без разлика колку страшни нешта ќе претрпи од луѓето и од светот. Мора да се ползуваш со простувањето како да би можел да ги видиш своите браќа оковани во далечно ропство, во темнината на непрепознавањето на Бог и самите себе.“ Простувањето е толку ретко денес, само храбрите го користат.

Отец Арсениј Бока

[nggallery id=85]