28 februari 2015

Венецот на девственоста е највисока христијанска добродетел, тој е убавина и венец на Црквата. И сите девственици од Светата Црква се именуваат со невести Христови. Свети Димитриј Ростовски учи: „Одземи му ги крилата на Ангелот, и ќе биде девица. Дај ѝ на девицата крила, и ќе биде ангел“.

Преп. Анатолиј