„Да се прости, не значи да се заборави“, да се прости – значи да се погледне човекот каков што е, во неговиот грев, во неговата неподносливост и да се каже: „Ќе те понесам, како крст ќе те донесам до Царството Божјо, го сакал ти тоа или не, добар си или лош – ќе те земам на своите плеќи, ќе те принесам пред Господа и ќе речам: Господи, јас овој човек го носев сиот свој живот, затоа што ми беше жал да загине. Сега Ти прости му, заради мојата прошка“. – митрополит Антониј Сурожски

Утре, на 22.02.2015 г. на Прочка, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар ќе отслужи божествена Литургија во храмот „Св. Димитриј“ во Битола.