13 mart

Благодари Му на Господ, што ти дарувал време да се поучуваш со делата на светите отци за надградување на својата душа. Секоја работа си има свое време: „време да се сее и време да се жнее“ (Проповедник 3, 2). Сепак, не треба да застануваме само на разбирање на писмата, туку треба да го прошириме опитот и во дејноста. А ако тоа ни недостасува, заради нашата немоќ или мрзеливост, додека да слеземе во длабоко смирение, според учењето на св. Варсануфиј „сметај се себеси за понизок од сета твар“.
Преп. Макариј