08 mart

… Не заборавајте на смирението, кое треба да го следи секое добро дело, без кое што делата нема да ни донесат полза, а повеќе ќе ни наштетат, што гледаме дека се исполни на многумина. Иако постите, иако се молите и милостиња давате – чувајте се од мислите дека добро правите, кои непријателот се обидува да ви ги вметне, за да ги погубите сите плодови и душата да ја отцепите (оддалечите) од Бога.
Преп. Макариј