26 октомври 2014

Бог Самиот живее во оној човек, кој има мирно срце. Најглавно: сметај се себеси за полоша од сите, не барај ни љубов, ни чест од никого, а самата имај кон сите нив –и ќе го добиеш мирот! А само што ќе почнеш да бараш, другите да те забележат, и да пронајдат во тебе некакви достоинства и добродетели, тогаш збогувај се со духовниот мир!

Преп. Анатолиј