22 december 2014

Ако не ги трпиме маките, а и да ги трпиме со роптање, гнев, вознемиреност, незадоволство, тоа не е трпение. Тоа е само закоренување на гневот и злобата во себе, а од тоа и на гордоста. Нема ништо чудно во тоа што монахот трпи маки, кои светот не ги познава. Патот до Царството Небесно е тесен и трнлив, по кого што прв поминал Самиот Спасител на светот.
Преп. Јосиф