10 октомври 2014

Љубовта, секако, е над сè. Ако гледаш, дека во тебе нема љубов, а сакаш да јаимаш, прави ги делата на љубовта, иако од почеток и без љубов. Господ ќеја види твојата желба и труд, и ќе вложи во твоето срце љубов. А најважно, кога ќе забележиш дека си згрешила против љубовта, веднаш исповедај му го тоа на старецот. Тоа некогаш може да биде од помраченото срце, но некогаш и од непријателот. Самата, тоа нема да можеш да го разрешиш, а кога ќе го исповедаш, непријателот ќе отстапи. Преп. Амвросиј