униние

efrem

За унинието – Старец Ефрем Катунакиски

Еднаш, кај отец Ефрем Катунакиски, заедно со други, дошол еден монах во униние. Старецот зборувал за унинието, дека е полошо од сите страсти: страстите, барем сакаат нешто, а унинието – е кога човек…

dc4744115ea1ec83665933ace17ddc0d

Од каде да започнам? – за унинието и истрајноста во подвигот

Тежок е подвигот на спасение на душата, но тој се олеснува со помошта Божја и нашата усрдност, по чија сила, неотстапно работејќи, постепено ќе постигнеме успех, каков што не сме ни очекувале. Еден…

morozov

Унинието нека си унива – Игумен Нектариј Морозов

Од „обичното“ време после исповед, поточно – откако веќе завршила исповедта: – Зошто сте натажен? Во униние ли сте? – Во униние сум, оче. Многу. – Зошто така? – Од една страна не…