Украина

„Во животот нема ќорскокак. Тоа е само наша заробеност во себеси и нашите проблеми“.

Во животот нема ќорсокак – Старец Зосима Сокур

Идниот схиархимандрит се родил во затворска болница: неговата бремена мајка ја затвориле за „религиозна пропаганда“. Самиот лежел во затвтор, веќе како свештеник, по истата статија. Од жестоките избивања во затворот отец Зосима засекогаш…

sergiy mitropolit

Митрополит Сергиј Тернополски: Дожд – слава Богу! Сонце – слава Богу!

27-28 Јули, во Киев се одржаа торжествата по повод празнувањето на годишнината од Покрстувањето на Русија и 1000 години од упокојувањето на рамноапостолниот кнез Владимир. Најважен настан во прославата, станала многуилјадната крсна литија….

bogolep

Човекот кој презира друг народ, не е со Бога! Слово на Педесетница, на епископот Боголеп

Ако некој човек го смета некој народ за полош од својот, тогаш тој не е со Бога. За тоа, во очи на празникот на Света Троица, епископот Александриски и Светловодски Боголеп, ѝ напомнил…