тропар

Тропар на Светата Христова маченичка Гликерија

Со духовното миро на благодатта полеана, Со Крст на челото обрезана, света Гликерио, патот маченички ода на радоста постана, душата твоја така Христа го исповеда, о јагне Христово, о светило на Љубовта, о…

siluan

Спомен на свети Силуан Атонски

Господ ни Го даде Светиот Дух и ние ја научивме песната Господова, и од сладоста на љубовта Божја ја забораваме земјата. Љубовта Господова е огнена и не ни дава да се сеќаваме на…