Тропар на Светата Христова маченичка Гликерија

Со духовното миро на благодатта полеана,
Со Крст на челото обрезана, света Гликерио,
патот маченички ода на радоста постана,
душата твоја така Христа го исповеда,
о јагне Христово, о светило на Љубовта,
о ти од која миро миомирисно потече,
Моли се света маченичке,
Моли се достојнославна девственичке,
моли се знамение победоносно,
кое светло стоиш пред престолот на Славата,
за спасение на душите наши.

Извор: Манастир Свети Јован Слепче