Традиција

svekji

Зошто палиме свеќи?

Бог е светлост. Он живее во непристапна светлина. Христос е „Сонце на правдата“. Он е и „тивка светлина„ и „светлина незаодна“. Во Црквата и во домовите пред молитвата се пали кандило или свеќа…

lighting-candles1

Што е, и што не е црковната свеќа

„Кај нас никогаш не се извршува богослужба без светилник, но ние не ги користиме само за да светат во мракот на ноќта, литургијата се извршува и на дневна светлина, туку преку неа да…

i_894

ЗА СЛУЖЕЊЕТО НА СВЕТА ЛИТУРГИЈА ВРЗ ПЛАШТАНИЦА НА ВЕЛИКА САБОТА – Панајотис Скалцис, професор по Литургика на Аристотеловиот Универзитет во Солун

Последните години во храмовите од некои митрополии на Грчката Православна Црква [како и во некои мирски храмови и манастири во Р. Македонија] се појави [нова] пракса светата Литургија на Велика Сабота да се…