светители

Гордон Брус, 
„Старец и куче“

Стариот учител – Награден расказ

Снегот навеваше од сите страни. Шумската корија во малото село, сместено во пазувите на зимзелената планина, беше исполнета со звуците на ветрот, а од далечината – прозорците на куќарките личеа на запалени фенерчиња,…

borba Iakova s Gospodom

За почитувањето на иконите – протоѓакон Андреј Кураев

Дали почитувањето на иконите е идолопоклонство, дали истото е споменато во Библијата? Кој ги прави чудата преку иконите и што значи почитувањето на Божјиот образ во Човекот? – за ова и за мнгоу…

nikitas

Кои се светителите? – Атанас Ваташки

Не се одвоени од нас преподобните отци, затоа што нивната љубов е секогаш со нас. Нека не ги одвојуваме од себе си, како туѓи на нас, бидејќи тие секогаш се молат за нашите…

romanovi

За живот по заповедите во секакви околности – Подвигот на Романови

Некои до сега се сомневаат и прашуваат, зошто е прославено царското семејство, кога тие, наводно, не ни пострадале заради Христа. И навистина, тие беа убиени од политички мотиви… А од друга страна пак,…

golovin_431

Зошто се молиме на светителите? – протоереј Владимир Головин / Видео

Зошто и како ги упатуваме нашите молитви кон светителите, а не само директно на Бога, ни зборува о. Владимир Головин од рускиот град Болгар, познат проповедник и духовник, кој веќе 30 години со…