Свети Силуан Атонски

siluan

За Љубовта Божја – Свети Силуан Атонски

Господ нè љуби толку многу, што не можеме ни да си претставиме колку. Го гледаме Крстот, и знаеме, дека Тој се распнал за нас и умрел во страдања, и притоа душата не може…

siluan

Свети Силуан Атонски – ФИЛМ

Приложуваме нов филм со македонски превод, за животот на преподобниот отец Силуан Атонски, Светогорец. Старец Силуан е роден во 1866 година, со световно име Семјон Иванович Антонов, во набожно руско семејство во Тамбовската…

svsiluan

Тага по Бога – свети Силуан Атонски

Уште во детството го сакав светот и неговата убавина. Ги сакав шумите и зелените градини. Ги сакав полињата и сиот свет Божји, неговата восхитувачка создаденост. Сакав да го гледам пловењето на светлозрачните облаци…

siluan

Спомен на свети Силуан Атонски

Господ ни Го даде Светиот Дух и ние ја научивме песната Господова, и од сладоста на љубовта Божја ја забораваме земјата. Љубовта Господова е огнена и не ни дава да се сеќаваме на…

SiluanAfonskiy11

За Мајката Божја – свети Силуан Атонски

Кога душата е во љубовта Божја, о, колку е тогаш сè добро, колку е сè мило и весело. Но, и при љубовта Божја постои тага. И колку е поголема љубовта, толку е поголема…

x_82618fe9

Каков е Господ? – Свети Силуан Атонски

По жестокоста на своето срце, луѓето мислат за Бога, дека е ист како и нив, а некогаш и сосема ја губат верата во Бога. Ах, кога би било можно, би им Го покажал…

sv.siluan1

Тага по Бога

На 23.09.2014 г, денот кога го празнуваме споменот на св. Силуан Атонски, во манастирот „св. Николај Чудотворец“ во селото Манастир, Мариово, се отслужи сеноќно бдение.