Свети Отци

Faks.Nauchna28

ПБФ „Свети Климент Охридски“ – Скопје: Научен собир „ПРЕДАНИЕ И МИСИЈА“ (I дел)

  Под раководство на Проф. д-р о. Милан Ѓорѓевиќ, продекан за наука и меѓународна соработка, Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје беше  организатор на  Научниот собир по повод јубилеите – 40 години од основањето…

voznesenie

Генеза на православната догма – М-р Борче Грамбозов, Асистент на Богословскиот факултет во Скопје

Во просторот на Црквата не ретко одекнува следната мисла: темите кои се поврзуваат со догмите се нешто неразбирливо, ‘’високо’’ и тешко, па затоа и не привлекуваат голем интерес. Ние сакаме практични работи кои…

borce-1

Милоста Божја (το έλεος του Θεού – the clemency) кон човекот, во списите на Светите Отци, преку вочовечувањето на Синот

Проф. м-р Борче Грамбозов, докторант на Аристотели универзитетот во Солун беше еден од учесниците на меѓународната конференција „Свети Климент Охридски-Милоста и милосрдието во библијата и во црквата“, која се одржа од 20 до…

12270202_10208456949968193_623534152_n

За служењето на Ангелите

Бог заповедал, вишите сили да му служат на оној кој живее на земјата (човекот) – заради достоинството на образот, со кој е облечен човекот. Свети Јован Златоуст (39, 908). Чудесно е, што видливиот…