Свеќи

svekji

Зошто палиме свеќи?

Бог е светлост. Он живее во непристапна светлина. Христос е „Сонце на правдата“. Он е и „тивка светлина„ и „светлина незаодна“. Во Црквата и во домовите пред молитвата се пали кандило или свеќа…

lighting-candles1

Што е, и што не е црковната свеќа

„Кај нас никогаш не се извршува богослужба без светилник, но ние не ги користиме само за да светат во мракот на ноќта, литургијата се извршува и на дневна светлина, туку преку неа да…