Страдања

vasilios termos

Што може и што не треба да се нарекува семеен крст? – отец Василиос Термос

– Дали верувате дека човек треба секојдневно да се распнува, било во семејството, во општеството или во историјата воопшто, до крајот на својот живот, очекувајќи го воскресението во вечниот живот? – Би сакал,…

Iov-V-kartinkah6-600x402

Владимир Познер го прашал Бога, како не Mу е срам

Во програмата „Литература за мене“ во студиото за „Директен говор“, Димитриј Биков му го поставил на Владимир Познер следново прашање: „Замислете, кај вас во програма ви дошол Господ, што би Го запрашале?“

cross

Благословот на нашиот крст – Митрополит Атанасиј Лимасолски

Во Православната Црква болката, и секој друг вид страдање за верниот човек воопшто не се исклучува, туку истите добиваат сосема ново достоинство, тие се преобразуваат во неа. Со нашата храброст, трпение, нашите молитви…

cross-man-way

Патиштата Божји

Понекогаш ни е тешко. Навистина тешко. Не гледаме ниту одговор ниту светлина во тунелот, ниту некаков излез. И наоѓајќи се во оваа состојба на вознемиреност и конфузија и чувствувајќи  ја својата слабост и…

starec Sofronij

Господ се искачил на Голгота за сѐ да спаси – старец Софрониј Сахаров

Пред нас стои БЕСКОНЕЧНО ВЕЛИКИОТ Бог, Кому сакаме да Му служиме, но во нас самите живее нешто, математички кажано, БЕСКОНЕЧНО МАЛО: нашата егоистична свест. Ако нашиот ум се движи од апсолутното и позитивно…