Старец Зосима Сокур

zosima

Главната епитимија на нашиот век е трпението – Старец Зосима

„Главната епитимија на нашиот век – е трпението. Што и да ни даде Бог, во сè нека биде Божјата волја, и сè треба мирно да поднесуваме – без паника, без униние, без негодување,…

„Во животот нема ќорскокак. Тоа е само наша заробеност во себеси и нашите проблеми“.

Во животот нема ќорсокак – Старец Зосима Сокур

Идниот схиархимандрит се родил во затворска болница: неговата бремена мајка ја затвориле за „религиозна пропаганда“. Самиот лежел во затвтор, веќе како свештеник, по истата статија. Од жестоките избивања во затворот отец Зосима засекогаш…