Старец Николај Гурјанов

nikolayguryanov

Среќата – одлика на благодарните луѓе

Има конфликтни сфаќања за среќата, некои мислат дека таа е збир од земни добра, односно, некаков социјален пакет кој го прави човечкиот живот удобен и безгрижен. Така што, за тие луѓе или имаш…

nikolajgurjanov

Старец Николај Гурјанов – ФИЛМ

На 24 Август, си спомнуваме за великиот старец – протоереј Николај Гурјанов (1909-2002). Повеќе од 40 години старецот служеше во храмот на свети Николај Чудотворец на островот Талабск (Залит), во Псковската епархија. И…

guryanov

„Бидете секогаш радосни!“ – старец Николај Гурјанов

На 24 Август, си спомнуваме за великиот старец – протоереј Николај Гурјанов (1909-2002). Повеќе од 40 години старецот служеше во храмот на свети Николај Чудотворец на островот Талабск (Залит), во Псковската епархија. И…

nikolayguryanov

Јаремот Мој е Благ, и бремето Мое е лесно (Mт. 11, 30)

Не бидете премногу строги. Прекумерната строгост е опасна. Таа ја запира душата само на надворешниот подвиг, не давајќи длабочина. Бидете помеки, не трчајте по надворешните правила. Мислено разговарајте со Господ и со светиите.