Старец Јосиф Ватопедски

iosif vatopedsky

Да не се плаши срцето ваше (Јн. 14, 1)

Често се случува подвижникот да не може да го победи својот стар човек и покрај мразењето и одбивањето на своите страсти. Според традицијата на нашата Црква, оваа состојба се смета за “покајание”. Престанува…

gerontas iosif

Писмо за постот, умереноста и исхраната – Старец Јосиф Ватопедски

Христовата благодат нека биде со вашиот дух. Амин! Го добив вашето писмо и ја прочитав содржината внимателно. Прашањата, кои ги поставувате, не се толку пофални, колку што е пофална Вашата добра волја и…

ChristCreationIcon-fresco-detail-427x198

Зошто Бог го создаде светот и човекот? – старец Јосиф Ватопедски

Божјата љубов, која е една од Божјите својства, е исто причината за создавањето. Бидејќи за Неговата потполна љубов, Бог посакал да создаде битија, на кои Он ќе им предаде дел од Неговата благост…