Старечник

monks

Монашки „кавги“

Послушникот на еден старец живееше во една колиба, десет милји оддалечена од скитот. Еден ден посака да го извести старецот да дојде да си го земе лебот. Но потоа помисли: – „За неколку…

monk1

Монахот што ја извадил мајка си од адот

Во пресрет на Велигденската Задушница, кога си спомнуваме за сите наши упокоени, отци, мајки, браќа, сестри и чеда наши, ви предложуваме еден расказ, за силата на молитвите и милостињата во нивни спомен: Епископот…

dc4744115ea1ec83665933ace17ddc0d

Од каде да започнам? – за унинието и истрајноста во подвигот

Тежок е подвигот на спасение на душата, но тој се олеснува со помошта Божја и нашата усрдност, по чија сила, неотстапно работејќи, постепено ќе постигнеме успех, каков што не сме ни очекувале. Еден…

otan-anthropos-exei-mesa-theo-33

Прости ми брате… (Старечник)

          Двајца браќа  отидоа заедно во пустината и се подвизуваа во иста ќелија*. Ѓаволот, завидувајќи на љубовта нивна, се обидел да ги развои.

monks

Монашки „кавги“

Послушникот на еден старец живееше во една колиба, десет милји оддалечена од скитот. Еден ден посака да го извести старецот да дојде да си го земе лебот. Но потоа помисли: – „За неколку…

abba-Pambo-og

Ава Памво

На Нитриската Гора живееше и блажениот Памво. учител на епископот Диоскор, на браќата Амониј, Евсевиј и Евтимиј, и на Ориген, роднината на Драконт, човек прекрасен и славен. Памво имаше многу, многубројни и различни…