Руски Новомаченици и исповедници

b60d0a20c7fe0d76b63beb0da42e1179-600x463

„Кога јас ќе станам цар, нема да има бедни и несреќни“ – Цесаревич Алексиј Романов

На 12 август, на денот на роденденот на Царскиот страстотерпец, Великиот Кнез Алексеј Николаевич, синот на Цар Император Николај II, во Новоспаскиот манастир, во усипалницата на бојарите Романови се одржа молебен во чест…

sevastiyan karagadinski

Преподобноисповедник Севастијан Карагандински

Преподобноисповедник Севастијан Карагандински (во светот, Степан Василевич Фомин) се родил на 28 октомври, 1884 година, во селото Космодемјанское, Орловска губернија, во сиромашно селско семејство.