рај

Каков бил рајот?

Светото Писмо ни раскажува за тоа, дека човекот после создавањето бил сместен во рајот: „И насади Господ Бог рај во Едем, на исток; и таму го смести човекот што го создаде“ (1. Мој….

efrem

Св. Ефрем Сирин: За рајот

Блажен е оној кој копнее за Рајот, бидејќи и Рајот копнее за него, со радост му ја отвора својата врата, го прима во својата прегратка, го радува со песни во своите раце, широко…

heaven_and_hell_sign-t2

Рај и пекол – приказна

Еднаш, еден добар човек разговарал со Бога. Тој го прашал: – Господи, би сакал да знам што е тоа Рај и што е тоа Пекол.

monah

Вистински расказ за Рајот – Старец Клеопа

Пред Твоите очи илјада години се како вчерашен ден, што поминал (Псал. 89, 4) Си бил некој монах во еден манастир и се прашувал: „Како можат да поминат илјада години како еден ден?“…

6394_original

Каков беше животот на човекот во рајот?

Рајот беше боженствено место, соодветно живеалиште за човекот, создаден според лик и подобие Божјо. Човекот таму живееше во блаженство на Божествените атрибути кои беа дел од самата негова суштина. Тој имаше привилегија да…