прозорливост

Старец Порфириј Кавсокаливит и неговиот „телевизор“ – II дел

Исцеленија Старецот можел да ги лекува болните со допир. Еднаш него го посетил еден доктор со својата жена. Кажувајќи му ги на старецот маките кои ги мачат, и добивајќи исцрпни одговори за нив,…

starec porfirij

Старец Порфириј Кавсокаливит и неговиот „телевизор“ – I дел

Говорејќи за духовните дарови на старец Порфириј, втор почитуван грчки старец, за неговиот дар на прозорливост, преподобен Пајсиј Светогорец велел: „Тој има телевизор во боја, а јас само црно-бел“