Преподобен Дамјан Есфигменски

IMG_3017

Спомен на преподобниот отец наш Дамјан Есфигменски

Преподобниот отец Дамјан дошол многу млад во манастирот Есфигмен на Света Гора, каде што живеел примерен монашки живот. Потоа се осамил и безмолствувал во близина на манастирот Есфигмен, на ридот наречен Самарија, кој…