Милостиња

dedo dobri

Дедо Добри и добрината

Тој беше еден од луѓето, во кои светоста свети заедно со едноставноста и природната природа на животот. А тоа е посебен дар.

Таша Тудор „Девојчето со птиците“

Гоштевка – Награден расказ

Божикната трепза крцкаше од тежината на храната распослана од раното утро. Имаше сè и сешто. И благо и солено. И печено и пржено. И јагне и петле. И младо коковче и старо вино….

ioann zlatoust

Самите станете свети – Свети Јован Златоуст

Впрочем, оние кои претходно не верувале, потоа станале достојни за чудење и славни. Така, кога Павле пристигнал во Ерусалим за расудување за верата, веднаш се јавил кај Јаков, кој бил толку почитуван, што…

monk1

Монахот што ја извадил мајка си од адот

Во пресрет на Велигденската Задушница, кога си спомнуваме за сите наши упокоени, отци, мајки, браќа, сестри и чеда наши, ви предложуваме еден расказ, за силата на молитвите и милостињата во нивни спомен: Епископот…

joakim parr

Луѓето не го гледаат Христос, затоа што ние не им го покажуваме – Схиархимандрит Јоаким (Пар) за монаштвото и духовниот живот

  На средбата со студентите во Сретенската семинарија, настојателот на манастирот Света Марија Египетска во Њу-Јорк, схиархимандритот Јоаким (Пар) раскажа за неговиот опит на монашко служење и духовен живот во мегаполисот, а потоа…

monk bird

Нетрадиционално спомнување на покојните

Околу секој црковен обред, постојат разни народни традиции, кои неретко забегуваат во длабоко суеверие. Но, во зависност од христијанската свест на луѓето, постојат добри благочестиви традиции. Во Белорусија, една таква традиција вели, дека…