Македонија

todor-petrov-petar-agatangel1

Митрополитите г. Петар и г. Агатангел се придружија на граѓанските протести за одбрана на Уставот на Р. Македонија

На граѓанските протести, кои се одржаа вчера во главниот град на Република Македонија, свое учество зедоа и Митрополитите Преспанско-пелагонискиот г. Петар и Повардарскиот г. Агатангел. Митрополитите едногласно го изјаснија својот став и ставот…

0-02-04-69c67674eb9fe0ff9efb0de96da48920a997583c87ce50f10c92c40445e16154_full

Драма

Многуглаголиви говорници повишиле гласови до небеси, рашириле раце до немајкаде мисли им одлутале во беспаќе.

o-metodiy-valaam1

ИГУМЕН МЕТОДИЈ – ЧОВЕК СО ОТВОРЕНО СРЦЕ

Во Валаамскиот манастир радушно ги пречекува гостите чудесно добар, светол и жизнерадосен човек – игуменот Методиј (Петров), помошник на игуменот на Валаамскиот манастир, епископот Троицкиј Панкратиј за прием на многубројни гости и меѓународни…

bjyhY527rBo

Од животот на една попадија – интервју со Светлана Аникин

– Православните луѓе од посткомунистичките земји имаа слично искуство со распаѓањето на тоталитарните системи. Наидувајќи на отпор кон нивното право за слободно верско изразување, тие се повикуваа на принципите на современа Европа. Но,…