Ислам

kongo

Во Конго Исламските екстремисти убиле 36 христијани

Исламските екстремисти убиле, најмалку 36 христијани во месноста Рвангома (Rwangoma) во близина на г. Бени, во Демократската Република Конго. Овој напад е најжесток за последните две години, соопштува Седмица ру.

pismo-monasi-svkaterina

Писмо од Мухамед до христијанските монаси

Според преданието на христијанските монаси од манастирот „Света Екатерина“ на Синај, пророкот Мухамед често го посетувал нивниот манастир и водел разговор со христијанските свештеници. Овој документ е напишан 626 година, а се состои…

isil

Света неувереност: Има ли Бог потреба од наша заштита? / За радикализмот

Андреј Десницкиј објаснува, зошто човекот кој верува во Бога, воопшто нема потреба да се расправа со оние кои хулат на светињата. Покрај тоа – нервната реакција на хулата – е знак за тревога….