Игумен Нектариј Морозов

prodigal_son_1

Цената на прегратката

„Побрзај да ми ги отвориш татковските прегратки, развратно го потрошив својот живот. Спасителу, не презирај го сега моето осиромашено срце, кое го упатува погледот кон непотрошливото богатство на милосрдието Твое! Зашто кон Тебе,…

The semiautonomous peninsula of Mount Athos in Northern Greece is the spiritual center of the Eastern Orthodox church.  Monasteries and Cloisters began appearing within its 130 square miles during the 9th century.   Since 1045 women have been prohibited from entering the territory as a sign of respect for the Virgin Mary, after whom the peninsula is dedicated.  
Dochiariou monastery.

Малку почисти и малку послободни – Игумен Нектариј Морозов

            Луѓето различно ја разбираат слободата! И не само слободата – воопшто сè различно разбираат… Постои ваква случка во житието на свети Спиридон Тримитутски. За време на постот отишол кај него на гости…

cloud-confusion

Што јадевте вчера? – игумен Нектариј Морозов

Црквата е – лекувалиште, болница, и во неа доаѓаат луѓе, кои страдаат од најразлични болести од секој степен, со секакви својства. Доаѓаат, за да разкажат за својата мака и да најдат исцеление.