Григориј Захумско-херцеговачки

Grigorije-750x480-750x450

Глупоста не е дефект на интелектот – Епископ Григорије

Браќа, по умот немојте да бидете како деца, за злото бидете младенци, а по умот совршени. (1.Кор.14,20)   Од неодамна научив, дека глупоста можеби е поопасна за општеството и од самото зло, бидејќи…

prichastenie apostolov

Литургијата – земја на живите

Светата Литургија е простор на слобода. Таа е земја на живите. Таа е нашата вистинска татковина и единствената која на овој свет, создаден и смртен, ја има таа моќ и дејство коe сите…

leaning-on-the-beloved-danielle-bilen

Средба лице во лице

Лицето на човекот е најсовршен одраз на неговата личност. На лицето – очите, челото, насмевката, целокупниот израз кој лицето го дава – се одразува целиот внатрешен свет на човекот и најголемите длабочини на…

nativity

Кој бил Исус? – Епископ Григорије (Дуриќ)

Кој бил Исус? Ова прашање го поставуваме едни на други повеќе од 20 векови. Како и секогаш, толкувањата и заклучоците се различни. Користејќи ја оваа прилика, ќе се обидам да дадам одговор на…