Духовно раководство

im1226

Злоупотреби во духовничката пракса

Одлука на Светиот архиерејски синод на Руската Православна Црква На седницата на Светиот Архиерејски Синод на Руската Православна Црква од 28 декември, 1998 година, на која претседаваше Патријархот Московски и на цела Русија…

04-30_sv_ignatij

Св. Игнатиј (Брјанчанинов): Што да се прави ако немаме духовник?

Прекрасна е вашата желба да бидете во потполно послушание кај опитен раководител. Но тој подвиг не е даден во нашево време. Него го нема не само во христијанскиот свет, туку дури ни во…

metropolitan-anthony-1-600x391

Ако немаш духовен отец – Митрополит Антониј Сурожскиј

Би сакал да зборувам за нешто, што не е коментар на Евангелието. Често, не само јас, но и секој свештеник е замолуван од некој, да му биде духовен отец. И мнозина се растревожени од…

dominate-vs-childish

Како стануваме лажни христијани?

Архимандрит Андреј (Конанос) – за опасноста за православните луѓе да станат лажни, и за тоа, зошто не смееме долго да остануваме на „детската“ етапа од воцрковувањето.