документи

igumen gavril galev

Изјава за медиумите – Игумен Гаврил Галев

Деновиве, во јавноста се појави една неблагодарна петиција организирана од таканаречена „Загрижена Македонска православна заедница за Австралија“ преку која директно се клеветат и обвинуваат: Надлежниот архиереј на Македонската Православна Црква – Епархија за…

Поддршка, Ставови и Мислења од Свештенството на Австралиско-Новозеландската Епархија за ставот на Синодот

На 21.10.2015 година, Епархиското свештеничко собрание на Австралиско-Новозеландската Епархија одржа седница, на која го изрази својот Став околу последната одлука на Синодот. 

евхаристия

За учествувањето на верните во Евхаристијата – Официјален Документ на Руската Православна Црква

Евхаристијата – е главната Тајна на Црквата, востановена од Господ Исус Христос пред Неговите спасителни страдања, крсната смрт и воскресението. Учествувањето во Евхаристијата и причестувањето со Телото и Крвта Христови е заповед на…