беседи

Photo-10-2-17,-10-50-27-AM

Беседа на осветувањето на храмот Света Петка, село Путурус – 30.09.2017

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух „Господи го возљубив благолепието на Твојот Дом, и местото каде што пребива славата Твоја“ (Пс. 25, 8). Денес браќа и сестри го осветивме овој…

IMG_3442

Беседа во 13-та Недела по Педесетница

Во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух!   „Волот го познава Својот Господар и магарето јаслите на Господарот Свој, а Израил народот Мој, не знае за Мене“. (Ис.1,3)

obrezanie-gospodne

Слово на Обрезанието Господово – свештеномаченик Тадеј Успенскиј

„Господ на сите обрезание трпи, и човечките прегрешенија како благ ги обрезува“ – ете ја смислата на денешниот црковен празник. Обрезанието било востановено од Бога и заповедано преку Авраама на сиот избран еврејски…

preobrazhenie

Беседа на Преображението на Господ и Бог и Спасителот наш, Исус Христос – Свети Григориј Палама

За разјаснување на тајната на денешниот празник и разбирање на вистината, неопходно е да се обратиме кон самиот почеток на денешното Евангелско четиво: „ А по шест дни, ги зеде Исус со Себе…

bludniot sin

Беседа на Свети Григориј Палама на приказната Господова за спасениот блуден син ( Лк. 15: 11-32 )

1. „Ќе биде глад“ – Рече пророкот оплакувајќи го Ерусалим, но не глад за леб и вода, туку глад за зборот Божји (Ам. 8; 11). Гладот е состојба на лишување, а воедно и…