Антониј Сурожскиј

15127108583_c4e9e65f33_b

Велика Среда

Мноштвото на моите гревови, и бездната на Твоите патишта кој ќе ја истражи? Спасителу на душата моја, не презирај ја слугинката Твоја, Ти Кој имаш безмерна милост.

velsub

Велика Сабота

Во Светата и Велика Сабота, кога си спомнуваме за Божјото слегување во Адот, кога Господ со телото отпочина во гробот, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола.

Simnuvanje od krstot

Велики Петок

На 10.04.2015, на Велики Петок, кога си спомнуваме за погребението на Господ Исус Христос и неговото оплакување, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, богослужеше во соборниот храм „Св. Димитриј“ во Битола. На утрената богослужба, после…

d155de7f840f

Средба со Лазар

Стоиме на работ на страдалните денови, и на таа граница, во образот на Лазар и неговото воскресение, пред нас се исправа голема, радосна за нас, надеж: Господ е посилен од смртта, Господ е…