Ангели

angel

Што се всушност ангелите и која е нивната функција? – Проф. м-р Борче Грамбозов

26 Јули: Собор на Св. Архангел Гаврил Во заедничката светоотечка линија, целото создание (сè што постои) е икона на Троичниот Бог. Меѓутоа, во созданието постои еден таков редослед, за да учеството и резултатите…

12270202_10208456949968193_623534152_n

За служењето на Ангелите

Бог заповедал, вишите сили да му служат на оној кој живее на земјата (човекот) – заради достоинството на образот, со кој е облечен човекот. Свети Јован Златоуст (39, 908). Чудесно е, што видливиот…

angel

Колку крилја имаат ангелите?

Од разговор со духовникот: — Колку крилја имаат ангелите? — По две крила. — А Серафимите? — Шест. — А човекот колку има?