Беседи и проповеди

iscelenie-besnuyyushtih

Исцеление во земјата Гадаринска – Беседа на Митрополитот Петар на 23-та Недела по Педесетница

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух

„Оди си од нас Господи“ (Лк. 8, 37). Вака браќа и сестри жителите на гадаринскиот крај на Гадара Му се обратиле на Господа Исуса Христа, откако направил едно големо чудо. Имено, во нивниот крај имало еден човек којшто бил опседнат и измачуван од нечисти духови и тој живеел необлечен во гробиштата, бидејќи демоните биле во него. Силата што тој ја покажувал не била негова, туку нивна и  тој иако бил врзуван со синџири, истите ги кинел.

009_velikasabota_003

Беседа на ВЕЛИКА САБОТА

На 04.05.2013 г. Велика Сабота – Света Василиева литургија во храмот „Пресвета Богородица“-Битола

Беседа за Божик 2013 година

Беседа од Празнична Божествена Литургија во Соборниот храм посветен на “Светиот Великомаченик Димитриј“ во Битола