Велики Петок – Утрена Богослужба со Чин на оплакување и погребение

На 06.04.2018 г., во соборниот храм Свети Димитриј, Битола, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Утрена богослужба со Чинот на оплакување и погребение на Спасителот наш Господ Исус Христос.

Достојно е, Жизнодавче ,

да Те величаме, рацете на крст ги рашири

и ја скрши силата вражја.

1. Твоите раце ме создадоа и оформија, вразум ме, и ќе се научам на Твоите заповеди.

Достојно е да те величаме,Создателе на сите,

зашто со твоите страдања имаме нестрадање,

избавени од гниење

2. Оние што се плашат ќе ме видат и ќе се развеселат, оти се надевав на Твоите зборови.

Христе Спасителе, земјата се исплаши,

а сонцето се скри, кога Ти, незаодна Светлино,

во гроб зајде телесно.

3. Разбрав Господи, дека Твоите судови се праведни и дека праведно ме казни.

Во гроб си заспал, Христе со природен сон,

и од тешкиот гревовен сон

си го подигнал родот човечки.