Тропар на Светите рамноапостолни Константин и Елена

Господи, откако го виде на небото знакот на Твојот Крст,
слично на Павле, не од луѓе беше повикан Твојот апостол меѓу царевите,
престолниот град во Твои раце го предаде,
па по молитвите на Богородица, секогаш чувај го во мир,
единствен Човекољубче.

Извор: Манастир Свети Јован Претеча – Слепчe